Tragiek van de onzichtbare vrouwen: 9 kenmerken

Onzichtbare vrouwen

Onzichtbare vrouwen: ambitieuze vrouwen die hard werken in de hoop gezien en gewaardeerd te worden. De tegenstelling tussen ambitieus, maar niet gezien worden is de tragiek die de onzichtbare vrouw treft.

Onzichtbare vrouwen zijn net zo ambitieus als iedere ander vrouw: ook zij wil graag impact hebben, van betekenis zijn, plezier hebben in haar werk. Maar het tragische is dat de onzichtbare vrouw zichzelf niet durft te laten zien. Ze is bang om fouten te maken, bang om te falen. Bang dat het niet goed genoeg is, en daarmee dat zij niet goed genoeg is. Dus blijft zij liever onzichtbaar, dan dat ze zichzelf laat zien met alle risico’s van dien.

Hoe herken je zo’n onzichtbare vrouw? Wat is de diepere oorzaak dat ze zo onzichtbaar blijft? En hoe kun je stap voor stap jezelf meer laten zien? Dat en nog meer lees je in dit artikel.

Laten we van start gaan en beginnen met de 9 kenmerken van onzichtbare vrouwen: hoe kun je haar ontdekken? Check zelf ook welke van de 9 jij herkent. Heb er geen oordeel over: inzicht is de eerste stap naar verandering. En ik weet: jij bent echt niet de enige die zich als onzichtbare vrouw gedraagt! Welke van de 9 kenmerken herken jij?

1. Onzichtbare vrouwen vinden het lastig om in de spotlights te staan

In de spotlights staan is spannend; alle aandacht ineens naar jou, nu moet die presentatie wel goed gaan, wat als ik een fout maak? Zoals een klant tegen mij zei: als ik mijzelf meer laat zien, ben ik bang dat mijn kop er af gaat’. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg roept de onzichtbare vrouw. Wel zo veilig.

2. Onzichtbare vrouwen houden hun mond

Tijdens de vergaderingen en meetings heeft de onzichtbare vrouw haar hoofd diep gebogen over de notulen of haar eigen aantekeningen. Ook houdt zij haar mond en spreekt zij zich niet snel uit tijdens vergaderingen en meetings. Haar niet gezien! Want wat ze zegt moet wel goed (genoeg) zijn. Dus daar moet ze nog even goed over nadenken. En trouwens, als anderen het al zeggen, dan hoeft zij dat niet nog eens te herhalen, toch?

3. Onzichtbare vrouwen werken hard, maar voelen zich niet gezien

Als je maar hard genoeg werkt, zien ze wel hoe goed je bent, denkt de onzichtbare vrouw. Zij heeft dan ook helemaal geen tijd om zichtbaar te zijn en zich uit te spreken: ze is veel te druk met hard werken! Laat dat geblaaskaak en dat gebrul maar aan anderen over. Door maar gewoon hard te werken, hoopt ze dat haar kwaliteiten gezien worden en dat zij daar mee gezien wordt.

4. De kledingstijl van onzichtbare vrouwen

De onzichtbare vrouw kleedt zich als een lief meisje. Netjes, maar niet te opvallend. Want opvallen, want dat wil ze niet. Ze wil er graag bij horen en loopt graag in de pas.

Ik beken onmiddellijk: been there done that! Ik herinner mij precies nog het moment dat ik een beige rok droeg, witte blouse en beige pumps. Heel netjes, maar zo niet ik. Na het geven van een training zei een deelnemer terwijl hij naar mijn kleding keek: zo ben jij helemaal niet! Klopt, maar dat was een veilige keuze.

5. Promotie gaat aan haar neus voorbij

Omdat onzichtbare vrouwen hard werken als strategie hebben en denken dat – net als op school- haar leidinggevende haar potentie zo wel ziet, gaat de promotie aan haar neus voorbij.

Haar manager heeft meer mensen te managen én ziet niet wat zij allemaal bereikt heeft, want daar scheppen onzichtbare vrouwen niet over op. Gewoon je bent doen en rustig op je beurt wachten is haar geleerd.

De promotie gaat uiteraard naar iemand uit haar team die niet zo hard werkt als zij, máár die wel duidelijk gecommuniceerd waar hij of zij naar toe wil binnen de organisatie. Dit voedt bij de onzichtbare vrouw de twijfel of zij wel goed genoeg is voor die baan.

6. Onzichtbare vrouwen doen alle regel-dingen

Het is de onzichtbare vrouw die zorgt dat alles gesmeerd blijft lopen. Kaartje of cadeautje omdat iemand jarig is, ziek is of weggaat? Zij regelt het wel! Ook ruimt zij snel nog even het aanrecht leeg; kleine moeite, snel gedaan.

Het team weet haar ook feilloos te vinden als er notulen gemaakt moeten worden of als er iets georganiseerd moet worden onder het mom ‘dat heb je de vorige keren ook zo goed gedaan’. Blij dat ze gezien en gewaardeerd wordt doet ze dit met liefde.

Helaas wordt de onzichtbare vrouw vooral gezien als iemand die altijd klaar staat voor een ander, maar ze wordt hierdoor niet gezien als de expert op vakgebied.

7. Anderen krijgen de credits

Doordat de onzichtbare vrouwen hard werken en niet zo nodig in de spotlights hoeven, is het voor de mondigere types gemakkelijk de credits op te eisen. Want die laten namelijk de onzichtbare vrouw het onzichtbare werk doen, en zijzelf zijn juist zo goed in het zichtbare werk te laten zien. Met alle consequenties van dien.

In een andere vorm zie je dat de onzichtbare vrouwen anderen het succes toedichten: zonder de anderen in het projectteam was dit nooit gelukt. En zo blijft de onzichtbare vrouw onzichtbaar.

8. Ik weet nog niet genoeg-syndroom

De onzichtbare vrouw wil dolgraag leren en zichzelf ontwikkelen. Dit onder het mom; ‘ik wil mij graag verdiepen en je weet nooit hoe het van pas komt’. Voor haar gevoel heeft ze dit écht nodig om stappen te kunnen zetten richting die promotie of richting die zichtbaarheid. Als ze maar dat ene diploma heeft, dan pas kan ze die volgende stap of dat project doen. Of dan kan ze haar klanten pas écht helpen. De onzichtbare vrouw weet nog niet genoeg om die stap naar voren te zetten. Diep van binnen is ze bang dat ze niet genoeg weet.

9. Onzichtbare vrouwen worden ondergewaardeerd

Omdat de onzichtbare vrouw onzichtbaar is, wordt niet gezien hoeveel ze eigenlijk doet. Notulen maken, koffie voor de ander meenemen, even vaatwasser inruimen: dat is zo gedaan en iemand moet het doen toch? En niemand die het ziet. Ze voelt zich dan ook niet gewaardeerd.

Tragiek van onzichtbare vrouwen

De tragiek van de onzichtbare vrouw zit er in dat ze haar stinkende best doen om gezien te worden, om gewaardeerd te worden. En daar doet ze veel voor: hard werken, niet te veel opvallen, pleasen in de hoop dat ze gezien en gewaardeerd wordt. Maar omdat ze zo onzichtbaar is, wordt ze juist niet gezien in haar professionele kwaliteiten.

Oorzaak van dit gedrag

Vaak wordt er gezegd dat deze onzichtbare vrouwen zichzelf meer moeten laten zien. Feller moet zijn. Maar waarom is dit zo lastig voor de onzichtbare vrouw? Daarvoor moeten we op een niveau dieper kijken.

Oorzaak #1 Verwachtingen hoe vrouwen zich horen te gedragen

Allereerst de verwachtingen omtrent vrouwen. Vrouwen horen sociaal, behulpzaam en warm te zijn. Lief zijn is wat hun geleerd is, je vinger opsteken in plaats van iets te roepen.

Maar naast opvoeding speelt er bij de onzichtbare vrouw nóg iets. En dat gaat over hoe zij naar zichzelf kijkt.

Oorzaak #2: Dieperliggende oorzaak

Want wat er diep van binnen speelt bij de onzichtbare vrouw, is de angst: ben ik wel goed genoeg? Ze is bang dat haar werk niet goed genoeg is, en dat daarmee zíj niet goed genoeg is. En daarom werkt ze zo hard of heeft ze de neiging tot pleasen.

Want als je wél goed genoeg zou zijn, zou het niet erg zijn om jezelf te laten zien. Zoveel staat er dan niet op het spel. Of iets wel of niet goed gaat, het maakt voor je eigenwaarde niet uit: in de kern ben je namelijk goed genoeg.

Terwijl bij de onzichtbare vrouw haar eigenwaarde op het spel staat, en daarmee loopt zij een enorm risico op het moment dat zij wel in de spotlights staat of haar mond open trekt.

Wat er speelt op het moment dat je een lage eigenwaarde of zelfbeeld hebt, is dat je vooral op zoek gaat naar bevestiging in je omgeving. Doe ik het wel goed? Vinden ze mij wel aardig? Ben ik wel goed genoeg? En omdat het antwoord niet komt, werkt ze hard in de hoop gezien te worden én dat ze goed genoeg bevonden wordt. Pijnlijk. Want je eigenwaarde hangt NOOIT samen met je resultaten. Je bent goed genoeg, per definitie.

Oplossing

De onzichtbare vrouw is net zo ambitieus als iedere ander vrouw, maar de onzichtbare vrouw durft zichzelf niet te laten zien, bang om te falen, bang om niet goed genoeg te zijn. En als ze per ongeluk (meer) zichtbaar wordt, gaat ze zichzelf saboteren., omdat de spanning te groot begint te worden: wat als ik faal, een fout maak, etc. etc.

Hoe ik dit zo weet? Omdat ik zelf een onzichtbare vrouw ben geweest. Als managementtrainee werkte ik knetterhard, maar diep van binnen was mijn grootste angst dat mijn leidinggevende bij een groot project zou zeggen: Jikkie, het is niet goed genoeg. En daarmee zou zeggen: Jikkie, jij bent niet goed genoeg… En dát wilde ik koste wat kost voorkomen.

Kortom, koppel je eigenwaarde los van succes, falen, hoeveel geld je verdient, hoeveel opleidingen je hebt gevolgd, noem maar op!

Liever de onzichtbare vrouw, dan risico lopen om definitief niet goed genoeg te zijn.

Op welke manier(-en) speel(-de) jij de rol van de onzichtbare vrouw? Deel jouw verhaal hieronder.

PS. Vind je dit interessant? En wil jij een GRATIS portie zakelijk zelfvertrouwen? Kijk dan hier en kies wat je wilt; cadeautje van de zaak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *