Wist je dat kritische gedachtes invloed hebben op je eigenwaarde? Negatieve gedachtes en emoties leiden namelijk tot een negatief zelfbeeld; wie ben ik nou, ik kan dit niet, anderen zijn beter, wie zit er nou op mij te wachten?
Mensen met een laag zelfbeeld proberen hun zelfbeeld te compenseren door harder te werken of beter hun best te doen in de hoop ‘goed genoeg’ te zijn. Je stelt hoge eisen aan jezelf, om zo je doelen te bereiken. En vaak werkt dit heel goed! Heb je er de nodige successen mee geboekt: je manager of je klanten zijn tevreden over je; je werkt hard en zorgt voor iedereen.
Maar deze negatieve gedachtes en emoties in de vorm van zelfkritiek leiden uiteindelijk tot een negatieve spiraal van minder motivatie en productiviteit, terwijl dat juist je doel is!
Zelfkritiek is als een valse feeks; in het begin motiveert ze je, maar ze laat je steeds harder en harder lopen totdat je omvalt en er schaamte optreedt. Om vervolgens te zeggen: ‘Zie je wel dat je het niet kunt…?’
Volgens Kristin Neff werkt het beter om vanuit zelfcompassie te werken. Ik kreeg alleen al jeuk bij dat woord…! Dat is dan niet zo gek. Als zelfkritiek altijd jouw beweegreden is geweest om harder je best te doen en als je daar ook nog eens resultaten mee hebt geboekt, is het lastig om dan ineens aan ‘zelfcompassie te doen’.
Hieronder een mooi overzicht over de verschillen tussen zelfkritiek en zelfcompassie, waardoor het gemakkelijker wordt om hier eens een stap in te zetten.
Herken jij je hier in? Ben jij vaak kritisch naar jezelf met als doel jezelf te motiveren? Hoe sta jij tegenover zelf-compassie? Jeuk-woord of vind je het juist fijn? Deel het hieronder de comments.
PS. Dit is een stukje uit mijn boek ‘Zakelijk Zelfvertrouwen – Durf succesvol te zijn’, waarbij vanuit de wetenschap is gekeken naar zelfvertrouwen in je werk of als ondernemer. Voor slechts 20 euro werk jij al aan jouw zakelijk zelfvertrouwen vanuit wetenschappelijke inzichten, welke zijn vertaald naar praktische handvatten.